De metafoor van de trechter
Hoe leg je eenvoudig uit wat de urgentie en de uitdaging is van de duurzaamheidstransitie? Het Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO) gebruikt daarvoor een beeldende metafoor, namelijk van een trechter.
Steeds minder bewegingsruimte
De wanden van de trechter bestaan uit twee lijnen. De neergaande lijn staat voor het afnemende aanbod van wat de aarde ons biedt en wat wij nodig hebben om te leven; schone lucht, (drink)water, vruchtbare bodem, natuurlijke systemen die voedsel en grondstoffen geven etc.
De opgaande lijn staat voor de toenemende vraag daarnaar: We zijn met steeds meer mensen, we consumeren we steeds meer, daarmee vervuilen we steeds meer, het wordt steeds oneerlijker verdeeld etc.
Dat geeft flinke problemen, zoals klimaatverandering, grondstoffen schaarste, voedselonzekerheid, toenemende vervuiling, toenemende ongelijkheid, afnemend vertrouwen etc.
Hoe dichter de twee lijnen samenkomen, hoe kleiner de draagkracht van de aarde én hoe minder bewegingsruimte voor creatieve oplossingen.
Daarom is het zaak om de lijnen van de trechter zo snel mogelijk af te buigen tot parallelle lijnen, oftewel de tuit van de trechter. Dit is het moment waarop we geen verdere negatieve impact hebben op de draagkracht van de aarde, en dat is wat vaak wordt verstaan onder duurzaamheid.
Positieve impact
Maar dat is niet genoeg. We hebben zo lang zo veel te veel van de aarde genomen, dat het niet volstaat om te stoppen met te veel nemen maar dat we ook moeten teruggeven: het ecologische en sociale systeem weer opbouwen en herstellen, en zo zorgen voor veerkracht. Dat is de next level van duurzaamheid en heet officieel regeneratie.
Regeneratie gaat over positieve impact maken, en wij merken in ons werk dat dat veel positieve energie en enthousiasme geeft. Het zet aan tot creativiteit en innovatie. Dus dat is waar wij de lat leggen bij onze opdrachtgevers.
Stapje voor stapje steeds een beetje minder slecht hetzelfde blijven doen is bij lange na niet genoeg, totaal niet inspirerend en het maakt je organisatie niet toekomstbestendig. Ons niet bellen!
Is jouw organisatie toe aan een flinke dosis energie en enthousiasme om een positieve impact te maken, dan komen we graag met je in gesprek.